Pohrana modela vlaka

Ako posjedujete vrijednu zbirku modela vlakova, trebat ćete ih na ispravan način spremiti da biste ih mogli koristiti još godinama. Međutim, kako to učiniti?

Čišćenje

Prvi korak u spremanju modela vlaka je pobrinuti se da se vlak ne pospremi s prljavštinom, prašinom i plijesni koje bi mogle uništiti izgled modela i dovesti do oštećenja na površini.

Čišćenje se može obaviti vrlo nježno koristeći kist za čišćenje, komprimirani zrak ili – ako su mrlje tvrdokorne – restauratorske štapiće (pamučne).
Sapun Vulpex ili ostala odgovarajuća konzervatorska sredstva za čišćenje mogu se koristiti za uklanjanje tvrdokorne površinske prljavštine.

Budući da se vlak sastoji od mnogo različitih materijala: metala, boje, plastike, ljepila, gume i ostalih, važno je biti oprezan kada se nanose bilo kakva sredstva ili kada se čisti mehaničkim putem. Uobičajena kućna sredstva kao što je WD40, bijeli ocat ili aceton, mogu oštetiti dijelove modela. Ako je u pitanju vrijedan model, potrebno je savjetovati se s konzervatorom da biste bili sigurni jesu li su određeni postupci odgovarajući.

Uklanjanje hrđe – Važno je ukloniti i neutralizirati hrđu prije nego što pospremite model. Poput čišćenja, uklanjanje hrđe mora se izvesti na način da to ne zahvati ostale prisutne materijale. Sredstvo za uklanjanje hrđe, Rennaissance De-Corroder,  vrhunsko je konzervatorsko sredstvo koje se može koristiti za čišćenje tračnica. Hrđa će se vratiti vrlo brzo ako se model ne pospremi na ispravan način.

Uklanjanje ljepljive trake i neoriginalnih naljepnica – Ako model na sebi ima naljepnice ili trake koje nisu izvorne, poput naljepnice s cijenom ili samoljepljive trake, moraju se oprezno ukloniti prije nego što se model pospremi. Neka ljepila s vremenom mogu postati kisela, žuta i ljepljiva i na taj način ostaviti mrlje. To može biti problematično pogotovo na starijim ljepilima i bilo bi dobro zatražiti pomoć stručnjaka da se uklone ostaci bez nanošenja štete modelu. Gumica Pick-up može se iskoristiti za uklanjanje nekih ostataka ljepila jer gumica odvaja ljepilo s površine.

Spremanje vlakova i njihove ambalaže u kutije

Vlakovi, pogotovo noviji modeli, još uvijek mogu imati svoju ambalažu koju je važno sačuvati. Da bi se kutija sačuvala od preranog propadanja, važno ju je sačuvati od UV svjetlosti, prašine, štetočina, kiseline i oscilacije temperature i vlage. Za prevenciju od navedenog, moguće je upotrijebiti beskiselinsku kutiju za modele vlakova izrađenu po mjeri.

Zaštita od UV svjetlosti

UV svjetlost izblijedit će tintu na kutijama ili na naljepnicama modela, boji modela, ubrzati propadanje i požućivanje plastike i naljepnica. Najučinkovitiji način zaštite od UV svjetlosti je pospremiti svoju zbirku u beskiselinske kutije. Prozirne kutije vjerojatno neće moći učinkovito filtrirati UV svjetlo i ne bi se smjele koristiti za dugotrajnu pohranu, osim ako je prostorija u kojoj se zbirka čuva uglavnom neosvjetljena i daleko od prirodnog izvora svjetlosti. UV svjetlost također je prisutna i u umjetnoj rasvjeti, stoga morate znati da prostor bez prozora nije UV siguran.

Korištenje beskiselinskog i puferiranog skladišta

Kiselina može ubrzati propadanje kartona, plastike, ljepila i ostalih materijala od kojih su izrađeni modeli i njihova ambalaža. Neki skladišni materijali mogu biti kiseli ili stvarati plinove i ubrzati propadanje zbirke, a da toga nismo niti svjesni. Standardne kutije, papiri, PVC kutije, spužve i drvo mogu postati kiseli ili ispuštati plinove u skladišnom prostoru.

Pufer u papiru je alkalni dodatak koji pomaže pri neutralizaciji kiseline. Omatanje predmeta u puferirani beskiselinski svileni papir, a potom pakiranje u puferiranu beskiselinsku kutiju najbolje je rješenje. Beskiselinski svileni papir može se upotrijebiti za sprječavanje pomicanja predmeta unutar kutije, a pufer daje zaštitu od migriranja kiseline.

Nekvalitetni materijali za pakiranje

Ako trenutačno pakiranje nije sigurno, bilo bi vrijedno promisliti o prepakiravanju u beskiselinsko i puferirano pakiranje. Pjenaste ploče loše kvalitete mogu popucati i raspasti se u finu prašinu ili ljepljivu smjesu koja može završiti u zbirci. Naravno, postoje i one koje su dobre za pakiranje, poput primjerice Plastazote koji je konzervatorske kvalitete i koji se često koristi u muzejskim spremištima kao kvalitetan materijal za popunu.

Bilo kakva plastika koja ispušta snažan miris vjerojatno sadrži plastifikatore koji mogu procuriti u kutije ili ostaviti mrlje i ostatke. Osim kemijske reakcije kao pozadine raspadanja materijala za pakiranje, raspad bilo kojeg materijala za pakiranje može uzrokovati da predmet u kutiji bude neosiguran i da se ošteti kada se kutija pomiče. Više se štete dogodi lošim rukovanjem nego bilo kojim drugim načinom. Loši materijali za pakiranje mogu povećati taj rizik.

Izbjegavajte oscilirajuće okruženje

Kao što je to slučaj s gotovo svim zbirkama, odabrani prostor za skladištenje može utjecati na stanje zbirke. Ovo su neki od savjeta koji mogu poslužiti i koji mogu pomoći pri odabiru najprikladnijeg prostora za pohranu zbirke. S obzirom na vrste materijala koje model vlaka posjeduje, pohrambeni prostor  može utjecati na svaki materijal drukčije. Na primjer, metalni mehanizmi mogu se ohladiti i u slučaju da se izlože toplom i vlažnom zraku, kondenzacija će vrlo brzo stvoriti hrđu.

  • Udaljiti predmet od potencijalnih izvora vlage, poput cijevi, prozora, tavana i slično. Ako se ne primijeti na vrijeme, curenje može izazvati nepopravljivu štetu.
  • Zaštititi od ekstremne vrućine, odnosno izbjegavati tavane, negrijane sobe i pomoćne zgrade jer nisu prikladne.
  • Izbjegavati prostore s visokom razinom vlage kao što su staklenici, podrumi, kupaonice, kuhinje, šupe, garaže i slično. Ne skladištiti uz hladan zid.
  • Držiti podalje od zagađivača zraka, poput isparavanja boja i lakova, ispušnih plinova itd. Visoka razina zagađivača zraka kao što je primjerice sumpor, može zahvatiti zbirku.
  • Kartonska kutija pomoći će ublažiti oscilacije i stvoriti stabilno okruženje predmetu. Bez obzira na veličinu, možete naručiti kutiju koja će odgovarati modelu vlaka iz Vaše zbirke.

Općenito gledajući, razina relativne vlage između 40 i 50 % najbolja je za pohrambeni prostor, zajedno sa stabilnom temperaturom. Temperaturu i vlagu u prostoru možete pratiti koristeći termohigrometar.

Izvor: PEL

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).