Sjaj povijesti

Iako svaka zbirka ima svoju vrijednost, makar ona bila samo sentimentalna, postoje zbirke čiji značaj premašuje granice prostora i osobnih iskustava, koje skidaju veo s maglovitih vidika prošlosti, jednostavno zato što pamte tisućljeća. Riznica splitske katedrale upravo je takvo jedinstveno mjesto koje čuva neprocjenjivo blago od VIII. stoljeća do naših dana.

Crescat je prije nekoliko godina imao veliku čast sudjelovati u opremanju izložbenog prostora ove ustanove upravo u njezinu najreprezentativnijem dijelu. Ekskluzivnost izložaka, lokacija i sâm interijer zahtijevali su izložbene vitrine koje će svojom kvalitetom najbolje odgovoriti idejnoj koncepciji konzervatorâ i tehničkim zahtjevima.

Riznicu smo posjetili proteklih dana da bismo procijenili stanje opreme koja je više godina u funkciji. Dijelimo s vama nekoliko fotografija koje prikazuju opremu u prostoru i pojedina zanimljiva rješenja koja bi se ponovo mogla iskoristiti u novim projektima.

Za razliku od gotovih vitrina koje se mogu naći na tržištu, muzejske vitrine moraju zadovoljiti više zahtjeva, i to ne samo s obzirom na kvalitetu materijala koja je nezaobilazan uvjet.

Budući da se radi o namjenskoj izradi, pri planiranju je bio uzet u obzir svaki aspekt. Uz makismalnu slobodu oblikovanja, vitrine su prilagođene vrsti izložaka, a ne obratno. Stakla kristalne prozirnosti imaju UV zaštitu koja sprječava strukturna oštećenja i blijeđenje boja, a jakost i vrsta rasvjete prilagođena je predmetima, energetski učinkovita i posjetiteljima osigurava najbolju vidljivost.

Posebna je pozornost posvećena reguliranju relativne vlažnosti, načinu brtvljenja i zaštiti od prašine. Sve su to zahtjevi koju osiguravaju uvjete za dugotrajno izlaganje.

Svrha svakog prezentiranja je osigurati izlošku najbolju vidljivost, no segment sigurnosti nikada se ne smije izgubiti iz vida, pogotovo ne u slučaju ovako vrijedne zbirke. Ipak i tu se vodilo računa da sigurnosni i konstrukcijski elementi ne odvraćaju pozornost s predmetâ (primjerice, skrivene šarke, smještaj brava i slično).

Ovaj je prostor dokaz da nije potrebno birati, primjerice, između sigurnosti i vidljivosti ili drugih zahtjeva. Sve je ove potrebe itekako moguće harmonično povezati.

U ovom ste kratkom pregledu mogli vidjeti samostojeće vitrine ostakljene samo dijelom ili s više strana, na manjim ili većim postoljima, zgodnu vitrinu za biskupske pastorale koja savršeno iskorištava inače prazan kut prostorije, izuzetno praktične izložbene ladice koje se po potrebi mogu izvući i nakon pregleda vratiti na mjesto te zidne niše i razna pomoćna tehnička rješenja. Nadamo se da će vam pogled na izložbenu opremu ove vrijedne zbirke pružiti poticaj za uređenje vlastite kolekcije i njezine dostojne prezentacije.

Nakon obilaska smo sa zadovoljstvom ustanovili da će posjetitelji i nadalje imati najbolju interakciju s izlošcima smještenima u sigurnom i stilski atraktivnom okruženju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).