Tragom bolske prošlosti

Redovničke zajednice ustanove su s višestoljetnim djelovanjem koje su, ne zanemarujući svoju vjersku ulogu, uvelike pridonijele razvoju raznih područja znanosti, umjetnosti i kulture na hrvatskom prostoru. Tako je postupno nastajalo blago koje ne treba samo čuvati, nego također dostojno prezentirati. Za usporedbu, razne redovničke zajednice iz nedaleke Austrije imaju preko 116 muzeja, riznica i zbirki otvorenih posjetiteljima. Nije nezamislivo da bi se i one koje djeluju u Hrvatskoj lako mogle približiti toj brojci.

Prije pet godina Crescat je sudjelovao u opremanju muzeja staroga dominikanskog samostana u Bolu. Bogata zbirka liturgijskih predmeta, knjiga, slika i drugih artefakata iz svakodnevice svjedoči o kontinutetu života te odražava vrijednosti kojima su se nadahnjivali naraštaji ovoga mjesta. Bez sumnje, prirodne ljepote na koje mnogi prvo pomisle nisu jedino što krasi Brač.

Posjet uživo, naravno, ništa ne može zamijeniti. Ovih nekoliko fotografija prikazuje u prvom redu izvedbenu stranu priče o ovom muzeju.

Posjetiteljima će već na prvi pogled pozornost privući sami izloženi objekti, no to je tako zahvaljujući dizajnerskim rješenjima koja reduciraju vidljivost tehničkih elemenata. Najbolji su primjer za to staklene visinski podesive police na nosačima od tankih čeličnih sajli koje svoju pouzdanu ulogu obavljaju ne ometajući oko posjetitelja.

Svi su izlošci smješteni u muzejskim zidnim i samostojećim vitrinama ostakljenima laminiranim staklom s 99 %-tnom UV zaštitom koja štiti predmete od blijeđenja boja i UV oštećenja, a sustav brtvljenja sprječava ulazak prašine. Sva ova stakla imaju smanjeni udio željeznog oksida što rezultira najvećom mogućom prozirnošću čime gotovo nestaje barijera između predmeta i posjetiteljeva pogleda.

Manji izlošci istaknuti su tako što su smješteni u zidne niše čija je dobra strana i ta što ne zauzimaju dragocjeni prostor.

Na koncu, kao što smo to učinili u jednom od prethodnih postova na našem blogu, donosimo Vam pogled u skrivena zbivanja i radove iz pozadine koji su trudom i vještinom brojnih uključenih sudionika doveli do upravo prikazanoga funkcionalnog i skladnog interijera.

Nadamo se da će izdvojene fotografije poslužiti kao mali putokaz u osmišljavanju izlaganja zbirki sličnoga opsega. Crescat Vam je uvijek na raspolaganju za kvalitetne prijedloge koji vode do vrhunskih rezultata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).