Digitalni mikroskop u konzervaciji

Mikroskopi, brzi pogled unatrag, a zatim zumiranje na sadašnjost

Lako je uzeti zdravo za gotovo postojanje mnogih alata u konzervatorskom laboratoriju. Koliko god imao jednostavan dizajn, priča o razvoju mikroskopa je vjerojatno jedna od onih koja će se nastaviti u nedogled.

Postoje zapisi koji govore o upotrebi vode kao povećala prije 4000 godina u antičkoj Grčkoj i Kini. Zakrivljena leća za povećavanje pojavila se u ne tako dalekoj prošlosti, oko XIV. stoljeća, u obliku naočala. Nije trebalo puno do otkrića leća za povećanje, međutim bilo je potrebno nekoliko stotina godina da se pojavi mikroskop u obliku kakvog ga danas poznajemo. Mnogi tvrde da su izumili mikroskop, a smatra se da je izumljen između 1590. i 1620. godine i povezan je sa Galileom.

Lako je razumjeti fascinaciju „novim svijetom“ u koji je mikroskop otvorio prozor, poput analiza u biologiji koje nikad nisu bile toliko detaljne. Novi svijet se najbolje vidi u Ilustracijama Roberta Hookea, britanskog znanstvenika (također i kartografa, arhitekta i astronoma) koji je u knjizi Mikrografija (izdana 1665.) otkrio pogled na detalje koji nikad prije nisu bili viđeni. Više o knjizi Mikrografija možete vidjeti na stranici The British Library.

Godine 1676. nizozemski znanstvenik Antonie van Leeuwnhoek, koji se dopisivao s Robertom Hookeom nakon objavljivanja djela Mikrografija, objavio je otkrića mikroorganizama koje je nazvao animalcules, a danas ih znamo po imenu bakterije. Van Leeuwenhoek uspio je ostvariti povećanje do 300 puta sa svojim jednostavnim dizajnom leće. Usavršavanje leća bio je glavni stupanj razvoja mikroskopske tehnologije sljedećih nekoliko stoljeća. Razvitak električnog osvjetljenja u kasnom XIX. stoljeću doveo je do razvitka i usavršavanja svjetlosnog mikroskopa gotovo do njegova punog potencijala.

Ovo je povijest, ali što je novo?

Premotavajući film naprijed, u sadašnjost, stvari su se značajno pomaknule s digitalnom tehnologijom koja pruža mnogo više opcija.

Neke su od mogućnosti koje ćete vidjeti na našim digitalnim mikroskopima [1, 2, op. Crescat] sljedeće:

AMR  (Automatic Magnification Reading)

AMR prikazuje trenutačnu razinu povećanja na ekranu. Svaka slika, fotografirana ili snimljena mikroskopom, automatski prikazuje razinu povećanja. To značio da ovdje nema potrebe za ručnim označavanjem fotografije ili datoteka, i da niti jedna fotografija nije spremljena bez označavanja. Ova značajka kompatibilna je samo sa sučeljem Windows.

EDOF  (Extended Depth of Field)

EDOF kombinira fotografije s različitog stupnja fokusa za sveukupnu jasnoću na neravnim površinama, poznato i pod nazivom slaganje fokusa. Kada radimo s visokim povećanjem postoji limitirana dubina polja, što znači da neki detalji 3D objekta mogu biti izvan fokusa. Softver fotografira sliku jednim klikom i automatski ih kombinira u jednu složenu sliku. Ručni način rada također je dostupan, što omogućuje korisnicima da izaberu fotografiju koje bi koristili u složenoj slici. Ovo je vrijedna postavka kada se radi s predmetom koji ima neravnu površinu ili više vidljivih slojeva, čime se sprječava gubitak jasnoće i potreba za snimanjem više fotografija. Ova postavka je kompatibilna samo sa sučeljem Windows.

EDR  (Extended Dynamic Range)

EDR povećava dinamički raspon kombinirajući slike fotografirane različitim razinama ekspozicije u jednoj fotografiji, jednim klikom. Kada se gledaju predmeti s visokom refleksijom, poput metala, stakla, keramike, kamena ili onih s neravnomjernim svjetlom, detalji mogu biti prigušeni ili izgubljeni. Softver automatski odabire najbolju kombinaciju fotografija za stvaranje složene fotografije s najboljim mogućim svjetlom. Ova je mogućnost  kompatibilna samo sa sučeljem Windows.

FLC (Flexible LED Control)

S četverokvadrantnim prekidačem i 6 razina svjetlosne prilagodbe, FLC pruža veliku kontrolu ugrađenog LED osvjetljenja. Ovo je posebno korisno kada se fotografira tekstura površine, poput primjerice smjera poteza kista na slici ili abrazija na poliranoj površini. Ova mogućnost kompatibilna je samo sa sučeljem Windows.

Zamjenjive kapice

Zamjenjive kapice pružaju dodatnu fleksibilnost prilikom korištenja. Dodatne kapice pružaju naprednije opcije za osvjetljenje i povećanje. Zatvorena kapica je posebno korisna u konzervatorskom čišćenju jer štiti leću od doticaja s prašinom i tekućinom.

Mjerenje i označavanje

Kao dio pripadajućeg softvera, svi digitalni mikroskopi u našoj ponudi pružaju funkciju mjerenja i označavanja za snimljene fotografije.

Radna udaljenost

Radne udaljenosti mikroskopa su fiksne, s najvišim razinama povećanja dostupnim na najbližoj udaljenosti koju je moguće fokusirati od objekta. Mikroskopi standardne radne udaljenosti fokusiraju od “gotovo dodirivanja” do otprilike 50 mm udaljenosti od objekta. Modeli veće radne udaljenosti imaju mogućnost fokusiranja od 30 do 40 mm pa sve do 230 mm udaljenosti od objekta. Ako izabirete mikroskop u svrhu čišćenja ili detaljnih popravaka, preporučuje se model za veću radnu udaljenost koji dopušta više prostora za rad između mikroskopa i predmeta. Radnu udaljenost mikroskopa možete vidjeti u uputama.

Polarizacija

Mikroskopi koji imaju polarizacijski filter posebno su korisni pri pregledavanju sjajnih/blještavih objekata gdje prigušuju blještavilo ili odsjaj. Filter se može namjestiti da odgovara potrebnoj razini. Većina digitalnih mikroskopa ima polarizacijski filter.

Dakle, kako sve ovo funkcionira u konzervatorskom okruženju?

Svaki predmet zahtjeva poseban tretman prema svom sastavu i stanju. Digitalni mikroskopi su idealni za nedestruktivne analize i pregled stanja. Dijeljenje fotografija  i videosnimaka s kolegama vrlo je jednostavno, a bilježenje ili mjerenje može se učiniti unutar softvera.

Fleksibilna priroda u kojoj se digitalni mikroskop može koristiti s različitim opcijama montiranja, idealna je za konzervatorske radove, pogotovo na terenskom radu ili objektima koji su preveliki za pomicanje. Opcija ručnog korištenja ili u jednoj od raznih opcija stalka za mikroskop znači da se može koristiti gotovo bilo gdje. Posebne postavke poput UV osvjetljenja, dostupne na modelu 7115MT-FUW, pružaju dodatne pogodnosti naspram standardnih mikroskopa, pogotovo u konzervatorskoj struci.

Tropenmuseum u Amsterdamu koristio ih je na radovima na 12 stupova bisj. Stupovi su dugi 10 metara i ukrašeni koristeći prirodne pigmente, poput spaljenog okera koji je postao trošan i zahtijevao obnovu. Bilo je potrebno oprezno i precizno čišćenje i restauriranje, da bi se prljavština mogla ukloniti bez oštećenja prije nanošenja nove boje. Zbog svoje veličine stupovi se nisu mogli premjestiti u muzejski konzervatorski laboratorij pa su umjesto toga radovi izvedeni na otvorenom. Tom su prilikom posjetitelji mogli vidjeti postupak i upotrebu digitalnog mikroskopa na zaslonu.

Tablica s našim digitalnim mikroskopima koje možete odabrati prema željenoj specifikaciji:

Izvor: PEL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).