Kako pohraniti stripove – kompletni vodič

Od trenutka kad su tiskani, stripovi su predodređeni za samouništenje. Pravilna pohrana pomoći će u tomu da ih se sačuva za nadolazeće godine. Međutim, kako to učiniti, kako možete postati poput junaka iz stripa?!

Vrijednost nekih zbirki može dosegnuti visoke iznose, a pojedini rijetki primjerci mogu vrijediti i više nego sama zbirka. Svakako se isplati pravilno pohraniti stripove, a naš je kompletni vodič tu da vam pomogne.

Postoje ustaljeni postupci pohrane zbirki, a ovdje će se prikazati prednosti i mane za sve raspoložive opcije da se pokaže zašto je važno uvesti reda i kako odgoditi tajmer samouništenja koji se nalazi na svakom stripu.

Prvi dio – Priprema za pohranu vaše zbirke stripova

Kao i kod mnogih stvari u životu, svemu prethodi mnogo nevidljivog i vrijednog posla. Ako ispravno napravite pripremu, vaša će zbirka trajati duže i bit će zaštićena. Pogrešna priprema može gotovo neprimjetno dovesti do uništenja vaše zbirke.

Rukovanje stripovima

 

Većina oštećenja uzrokovana je nepravilnim rukovanjem. Kako možete smanjiti rizik?

Prije nego što išta poduzmete, treba proći neke osnove. Prilikom bilo kakvog postupka sa stripovima, potrebno je pripremiti radni prostor da se izbjegnu bilo kakva oštećenja i važno je oprezno rukovati.

 • Pripremite čistu, suhu i ravnu radnu površinu, po mogućnosti i bijeli papir da se mogu vidjeti i ukloniti bilo kakve nečistoće ili tekućina koja bi u suprotnom mogla naći put do vaših stripova.
 • Ostavite svoju šalicu kave u drugoj prostoriji sve dok ne završite s pripremama! Isto je i s kemijskim olovkama ili bilo kojim predmetom koji se može razliti ili označiti papir.
 • Očistite svoje ruke (nikada nije dosta ove napomene!) i kupite nitrilne rukavice ili rukavice od lateksa za vrhove prstiju da biste spriječili oštećenja/mrlje na stripu od masnoće vaših ruku. Pamučne rukavice smanjuju mogućnost rukovanja i nespretne su za rad sa stripovima.

Čišćenje zbirke – pospremite svoje stripove, a ne nečistoću!

Stripove koji prethodno nisu propisno korišteni ili pohranjeni potrebno je najprije očistiti prije pravilne pohrane. Onečišćenja na papiru s vremenom mogu dovesti do oštećenja koja nisu toliko vidljiva ili se čine neznatnima, ali je najbolje očistiti ih prije pohrane.

 • Prsti koji su listali stranice ostavit će masnoću na površini papira. Masnoća s vremenom može dovesti do obojenja papira i može privući prašinu. Koristeći jastučić za čišćenje poput ovoga na slici, možete nježno očistiti sve ostatke i masnoće.
 • Prašina također treba očistiti s bilo koje izložene površine, poput rubova stranica i hrbata, jer ona može privući štetočine i potaknuti nastanak plijesni. S kistom za čišćenje, koji ne oštećuje površinu papira, nježno očistite sve nečistoće.
 • Ako je strip oštećen zbog plijesni, a plijesan se i dalje razvija, trebalo bi poduzeti sigurnosne mjere prilikom čišćenja jer plijesan može biti opasna za ljudsko zdravlje. Plijesan se mora ukloniti prije pohrane stripova. Svaka mrlja nastala zbog razvoja plijesni može se smanjiti čišćenjem i pranjem papira.

Pranje papira je posao za iskusnog konzervatora. Proces pranja uklonit će i kiseline koje su se nakupile na papiru, što će papiru produžiti vijek.

Popravci na oštećenom stripu – i mane ljepljivih traka

Male poderotine mogu se popraviti koristeći beskiselinsku traku arhivske kvalitete. Popravak poderotina smanjit će rizik da se poderotine ne proširuju jer pohranjeni papir tijekom godina postaje. Važno je izabrati beskiselinsku traku arhivske kvalitete za popravke jer standardne trake s vremenom uzrokuju nepopravljiva oštećenja i mrlje. Za profesionalne popravke, može se koristiti Tengu-traka od japanskog svilenog papira. Ova je traka nezgodna za uporabu, ali ima izvrstan rezultat.

Trake koje nisu arhivske kvalitete, a koje su se koristile prilikom popravka stripa, uzrokovat će nepopravljivu štetu i moraju se ukloniti. Ljepilo kod ove vrste traka nije arhivske kvalitete i s vremenom će se posušiti, postati žuto i ostaviti mrlje na papiru koje je nemoguće ukloniti. Neka ljepila postaju kisela prilikom degradacije što u konačnici uzrokuje štetu na papiru.

Uklanjanje trake je općenito posao za profesionalnog konzervatora za papir. Konzervator će moći ukloniti traku sa stripa koristeći kombinaciju tehnika koje neće uzrokovati daljnja oštećenja (poput zagrijavanja, para, otapala). Postupak će ovisiti o vrsti trake koja se koristila i o starosti papira.

Odabir prostora za pohranu stripa

Vrlo mali broj ljudi obraća pozornost na prostor. Kutije u kojima čuvaju vrijedne zbirke nalaze se ispod kreveta, u ormarićima, garaži ili potkrovlju. Treba izabrati prikladno mjesto da bi stripovi mogli dulje „živjeti“.

Ovo je nekoliko važnih točaka koje treba zapamtiti:

 • Izbjegavati izvore curenja vode; cijevi, prozore, krovne površine – reducirati potencijalne rizike vlažnosti
 • Izbjegavati hladne vanjske zidove osobito ako su sa sjeverne strane, što može izazvati kondenzaciju i plijesan kada zrak ne može ispravno cirkulirati
 • Izbjegavati mjesta koja su podložna ekstremnim temperaturnim promjenama ili visokim temperaturama; potkrovlja, garaže, uz radijatore – oscilirajuća temperatura i vlažnost može ubrzati prirodnu degradaciju papira i uzrokovati kondenzaciju/plijesan.
 • Izbjegavati prostore s visokom relativnom vlagom.
 • Izbjegavajte prostore s insektima i najezdom štetočina poput srebrne ribice (koja može biti indikator ostalih problema) – štetočine mogu uništiti zbirku, a da ne primijetimo, stoga treba nadzirati prostor.
 • Izabrati prostor daleko od izravnog sunčevog svjetla, vrućina i UV zračenje oštetit će vaše stripove.

Idealan prostor za stripove treba biti daleko od direktnog sunca, imati stabilnu i nisku temperaturu i stabilnu RV. Relativna vlažnost (RV) izmjerena je količina vode prisutna u zraku. Dobra je RV od oko 40 – 50 %. Vlažnost prostora može se lako nadzirati koristeći termohigrometar.

Također, prostor se može nadzirati koristeći zamke za štetočine koje će vas upozoriti na potencijalne probleme ili „zaraze“. Srebrna ribica može pregristi prolaz kroz zbirku, atraktanti će privući i ubiti srebrnu ribicu.

Sada ste očistili i pripremili svoje stripove za pohranu, pripremili prostor za pohranu, i saznali najbolje uvjete za čuvanje stripova što nas dovodi do sljedećeg koraka.

Drugi dio – u što pohraniti stripove?

Postoje neka osnovna pravila koja se primjenjuju na arhivsku pohranu većine papira uključujući stripove. Ona su kompleksnija nego što se čini na prvu, ali ako se pravila odrade ispravno to bi značilo da će zbirka biti sigurna. Ako se pravila ne odrade kako spada, to bi moglo načiniti štetu zbirci.

Kiselina –nagriza li zbirku?

Kiselina je veliki neprijatelj stripova, ona će razgraditi sastav od kojeg je strip napravljen i uzrokovati da požuti, i na koncu oslabiti papir u tolikoj mjeri da se raspadne. Stripovi na žalost nisu napravljeni da traju, najčešće su napravljeni od jeftinog papira punog nečistoća koji ubrzava proces raspadanja. Postoje postupci koji se mogu poduzeti da se uspori proces propadanja, ali neispravna pohrana će dodatno ubrzati propadanje.

Nekoliko važnih savjeta kod pohrane materijala:

 • Osigurajte da su svi materijali za pohranu beskiselinski i inertni (beskiselinski znači da neće postati kiseli s godinama, poput PVC-a ili papira koji nisu arhivske kvalitete).
 • Osigurajte da je svaki papir, podloga za kartice ili kutija puferirana radi prevencije stvaranja i migriranja kiseline na stripovima.
 • Osigurajte da kutija za pohranu štiti protiv UV svjetlosti (UV zračenje može stvoriti sunčeva svjetlost ili određena električna (umjetna) rasvjeta.
 • Osigurajte da spremnik nije prečvrst (da ne uzrokuje pritisak) niti prelabav (da strip ne pleše unutar kutije).

Metoda vrećice i kartonske ploče

Stripovi se tradicionalno pohranjuju vodoravno u vrećici, s komadom kartonske ploče da ih podržava. Ovo je metoda koja je prihvaćena u svijetu kolekcionara stripa i ima određene prednosti.

 • Dopušta jednostavniju preglednost, lakše rukovanje i manji rizik
 • Štiti od prašine štetočina
 • Težina stripa je sama na sebi i podložnoj ploči, a strip je poduprijet prilikom rukovanja.

Nekoliko (više od nekoliko) savjeta. Uvijek osigurajte da je podložni karton beskiselinski, bez lignina (da neće postati kiseo) i puferiran (da neutralizira kiselinu). Osigurajte da vrećica nije napravljena od PVC-a (prepoznat ćete plastični miris) ili drugih plastika s plastifikatorima koji će postati kiseli – polietilen, polipropilen i poliester sigurni su materijali, dok je poliester najbolji. Arhivski poliester, ponegdje poznat po nazivu branda Mylar ili Melinex, krući je, čvršći i prozirniji nego ostali.

Raspon materijala za kolekcionarstvo stripa ima dostupne razne veličine za vrećice i podložne kartone za pohranu. Možete ih kupiti kod nas.

Imate li ga kod sebe?

[…]

Glavno pravilo u konzervaciji papira je da se papir pohrani u papiru. Muzeji će strip najvjerojatnije pohraniti u beskiselinski folder/fascikl, unutar kutije. To je izvrsno ako ne želite da se strip vidi i da se njime rukuje jer, kao što smo spomenuli, i rukovanje oštećuje strip. Stripovi bi se u tom slučaju u kutiji pohranili horizontalno. Ako ne planirate rukovati stripovima, možete se poslužiti ovim načinom pohrane.

Ako imate vrlo vrijedne stripove, uvijek je najbolje konzultirati se s konzervatorom koji vam može dati najbolje savjete za pohranu.

Pohranjivanje stripa u kutiju – posljednji dio slagalice 

Kao što smo prethodno savjetovali, posljednji dio prostora za pohranu je kutija koja treba biti beskiselinska, inertna i po mogućnosti puferirana radi prevencije razvijanja kiseline.

Nekoliko drugih općih savjeta:

 • Osigurajte da je kutija dovoljno čvrsta da može izdržati težinu zbirke i da se neće raspasti kada se pomiče (ispuštanje stripova bila bi katastrofa!)
 • Manje kutije (za 20 – 50 stripova) lakše su za manipulaciju, neće vam uzrokovati ozljedu leđa i manje su šanse da ispadnu iz ruku.
 • Osigurajte da je kutija pravilne veličine. Ako je prevelika, možete popuniti prostor  beskiselinskim svilenim papirom da se spriječi nepotrebno pomicanje unutar kutije.
 • Osigurajte da stripovi nisu tijesno zapakirani, morali bi imati mogućnost da se lagano pomiču i zamjenjuju u kutiji.

Kutije za skladištenje stripova najčešće se zovu „duge kutije“ i „kratke kutije“. Uvijek preporučujemomo korištenje kratkih kutija. Razlog je sljedeći: Kratke kutije smanjuju rizik slučajnih oštećenja kada se njima rukuje, laganije su i manje su šanse da se strip izgužva i ošteti unutar kutije. Jedno od rješenja su kutije s preklopom ili kutije za vertikalno skladištenje. Preporučujemo također fotoalbum-kutiju s prstenastim mehanizmom i albumskim stranicama za praktično pregledavanje i arhivsku pohranu. Ako ne možete pronaći prikladnu kutiju za stripove, postoji mogućnost izrade kutije po mjeri.

[…]

Izvor: PEL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).