Otkrivanje i nadzor gmižućih i letećih kukaca

Otkrivanje i nadzor gmižućih i letećih kukaca

U arhivima, knjižnicama, muzejima, restauratorskim radionicama kao  i čuvaonicama vrijedne građe spomenutih ustanova potrebno je sustavno provoditi kontrolu prisutnosti kukaca zbog šteta koje oni nanose. Primjerice, srebrne ribice (lat. Lepisma saccharina) i nešto veće, sive srebrne ribice, zvane i papirnim ribicama (lat. Ctenolepisma longicaudata) ne biraju puno svoju hranu. U muzejima i knjižnicama konzumirat će papir, ljepilo, uveze knjiga pa čak i želatinu sa staklenih negativa. Prvima odgovara relativna vlaga od oko 70 % i temperatura od 25° C, dok će potonje biti zadovoljne i relativnom vlagom od 50 % i temperaturom od malo iznad 20° C, pa su samim time i opasnije. Klopke za insekte mogu biti od velike pomoći, ali  osim njihove uporabe, potrebno je provoditi niz aktivnosti da kukcima život u spomenutim ustanovama ne bude privlačan.

Spomenuta nastojanja suzbijanja insekata trebaju biti dio šire, cjelovite zaštite od raznih štetnika (eng. Integrated Pest Management, krat. IPM). Riječ je o preventivnim mjerama koje uključuju, primjerice, nadzor mikroklimatskih uvjeta (relativne vlage i temperature) koji su jedan od glavnih preduvjeta za razmnožavanje i život kukaca. Za praćenje vrijednosti relativne vlage i temperature potreban je termohigrometar. Održavanje čistoće, posebno pomoću muzejskog usisavača, aktivnost je koju treba redovito provoditi. Isto tako treba pratiti eventualne promjene na čuvanoj građi koje mogu upućivati na prisutnost štetnika. Ranim uočavanjem prisutnosti insekata spriječit će se polaganje novih jajašaca i povećanje štete. Zaražene je predmete potrebno odmah izolirati da se spriječi širenje zaraze i zatim očistiti prostorije.

Crescatov asortiman obuhvaća širok izbor nadzornih ili kontrolnih zamki za gmižuće i leteće kukce. Ključno je da njihova uporaba bude kontinuirana mjera jer će se tako preciznije procijeniti eventualna  proširenost pojedinog štetnika i poduzeti odgovarajuće  protumjere zaštite..

Za srebrne ribice, sive ili dugorepe srebrne ribice, knjiške uši, podrumske babure, žohare i ličinke kornjaša nudimo kao posebno učinkovite zamke za nadzor s ljepljivom površinom. Mamci su privlačni za mnoge vrste, tako da omogućuju kontrolu prisutnosti različitih vrsta kukaca. Zamke se k tomu mogu opremiti specijalnim feromonima da bi se ulovilo točno određenu vrstu insekata.

874556211
Od letećih kukaca posebno treba paziti na drvaše kuckare (Ptinidae), krušare (Stegobium paniceum), slaninare (Dermestes lardarius), krznaše (Attagenus unicolor), šarene kornjaše (Anthrenus verbasci), moljce (posebno suknene i krznene). Za sve njih postoje jednostavne viseće nadzorne klopke za nadzor s ljepljivom površinom. I ove zamke također mogu biti opskrbljene specijalnim feromonima da bi se namamila točno određena vrsta insekata za koje ostali mamci nisu privlačni.

Važno je znati da se kukci u ovim klopkama ne uništavaju što omogućuje prebrojavanje i procjenu njihova broja. Ljepila i atraktanti ne sadržavaju štetne kemijske supstancije. Klopke za gmižuće kukce najbolje je postaviti na pretpostavljene putove kretanja kukaca, na prijelaze između zida i poda ili na namještaj. Nisu predviđene za postavljanje na otvorenom prostoru. Broj potrebnih zamka ovisi o ugrozi i veličini prostorije, a razmak među njima treba biti između tri i pet metara. Ako se koristi više klopki za leteće kukce, također je potreban određeni razmak među njima, barem 8 do 10 metara.

Pictures: Public Domain – Wikimedia Commons

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Contact us
Hide Buttons