Obiteljski arhivi – kako čuvati stare fotografije

Čuvanje fotografija velika je tema kojoj proizvođači opreme za njihovo čuvanje i institucije koje ih pohranjuju posvećuju veliku pozornost. Osim povijesnih i vrijednih fotografija koje dobivaju najbolju skrb u specijaliziranim ustanovama (arhivima, muzejima), fotografije koje su nastale u privatnom okruženju često se nalaze u neodgovarajućim spremnicima koji ih doduše štite od prašine i mehaničkih oštećenja, ali ne sprječavaju njihovo propadanje ili ga čak ubrzavaju. Tako se nakon samo nekoliko godina na fotografijama mogu uočiti prve promjene, a na fotografijama starima tek desetljeće ili dva može se vidjeti da su znatno izblijedile.

Da biste sačuvali svoje uspomene, potrebno je pružiti im odgovarajuću pažnju. U nastavku možete doznati kako svojim fotografijama možete pružiti kvalitetnu i profesionalnu zaštitu.

Svi materijali za pohranu fotografija iz Crescatova asortimana napravljeni su od stabilnoga i izdržljivoga materijala koji će zaštititi fotografije i neće izazvati štetu. Prepoznat ćete ih po oznaci PAT, koja označava da su prošli tzv. Test fotografske aktivnosti (Photo Activity Test). Budući da fotografije rado i često pregledavamo, najpraktičnije ih je spremiti u prozirne omotnice koje omogućuju neometano gledanje. Zbog svoje izrazite kemijske stabilnosti (inertnosti), kristalne prozirnosti i  čvrstoće, poliester predstavlja najbolje rješenje, pogotovo za fotografije koje su izrađene na krhkom ili tankom papiru.

slika1001

 

 

 

 

 

 

Fotografije pak s emulzijom koja se ljušti ne bi se smjele spremati u ove omotnice ili vrećice zbog statičkoga elektriciteta. Vrlo krhke fotografije trebale bi imati dodatnu potporu od beskiselinskoga kartona.

Od poliestera su izrađene Crescatove album-stranice, vrećice i košuljice Melinex, arhivske prezentacijske mape i vrlo elegantna portfolija Secol.

307 secol uložnica MG_2997

 

 

 

 

 

Nešto jeftiniju alternativu poliesteru predstavlja polipropilen, no mekši je i manje proziran. Od njega je još manje proziran polietilen. Fotografije je još moguće sigurno pospremiti u pergaminske vrećice koje će dobro čuvati fotografije, ali nemaju prednost visoke prozirnosti.

polipropilenske-vrećice pergminske-v31

 

 

 

 

 

 

Kod pohranjivanja u fotokuverte treba obratiti pozornost na to da kuverte nemaju šav po sredini. Sve Crescatove fotokuverte šav imaju uzduž rubova, a lijepljene su stabilnim beskiselinskim ljepilom.

Foto-kuverte-–-arhivske-papirnate-nepuferirane-3

 

 

 

 

 

 

I prilikom montaže fotografija na stranice svog fotoalbuma ili spomenara (scrapbook) treba imati na umu da materijali i način njihova sastavljanja mogu bitno utjecati na to hoće li vaše uspomene biti sačuvane ili oštećene.

Za rad s vrijednim fotografijama preporučuje se korištenje konzervatorskih fotouglića. Također su dobro rješenje i samoljepljivi kvadratići (fotofix) izrađeni od beskiselinskog papira koji ne sadrži lignin i može ih se naknadno skinuti. Prozirni samoljepljivi konzervatorski uglići predstavljaju nenametljivo rješenje za montažu vaših fotografija. Prilikom montaže fotografija dimenzija 18 x 24 cm ili većih preporučuje se korištenje konzervatorskih uglova većih formata ili konzervatorskih trakica .

ADB15704 Standard-view-konzervatorski-uglovi ADB8400

 

 

 

 

 

Crno-bijelim fotografijama najviše smeta vlaga koja može uzrokovati pojavu plijesni,  dok su one u boji osjetljive na svjetlo, vlagu i toplinu. Prikladan prostor pokazao se tako ključnim za njihovu dugotrajnost, zato uvijek treba izbjegavati mjesta s velikim temperaturnim promjenama i vlagom. Budući da je teško ostvariti idealne uvjete, tim je važnije odabrati najbolje uložnice, košuljice, vrećice, kuverte i beskiselinske kutije za pohranu fotografija. Ako se fotografije spremaju u kutije bez album-stranica, vrećica ili košuljica, između njih je potrebno staviti papir za razdvajanje poput beskiselinskoga nepuferiranog papira u arcima (šifre 20 99873 i 20 99874), arhivskoga nepuferiranog papira u roli (šifra 20 09950) ili pergamina koji nudimo u roli i u arcima.

illumina2

 

 

 

 

 

 

Fotokutije moraju biti beskiselinske, dovoljno čvrste da pruže pouzdanu sigurnost i odgovarati veličini fotografija. Na našoj stranici nalazi se bogat izbor fotokutija u raznim bojama i veličinama, a često je naznačen i njihov kapacitet da bi se izbjeglo gomilanje i stvaranje štetnog pritiska. Poklopac mora precizno prianjati uz kutiju da bi se građa osigurala od prodora svjetla i prašine, a samim time i kutija dobiva na čvrstoći. Ako svoje fotografije pohranjujete bez odgovarajućih album-stranica, na tzv. rinfuzni način, najbolje ih je pohraniti u fotokutije s pregradnicima I i II.

5789

 

 

 

 

 

 

Posebno su praktične fotokutije s četveroprstenastim mehanizmom koje omogućuju jednostavno ulaganje fotografija umetnutih u album-stranice. Najpopularnije su Crescatove fotoalbum-kutije u formatu A4 i A3.

Foto-album-kutija-A4 Reflex_Maxi21

 

 

 

 

 

 

Da biste spriječili nepotrebna otvaranja i prelistavanja pohranjenog materijala i njegovo izlaganje svjetlu i prašini, kutije i spremnike dobro je označiti pomoću samoljepljivih držača naljepnica ili beskiselinskih samoljepljivih naljepnica i olovkama s tintom arhivske kvalitete koja je vodootporna i ne blijedi. Po samim fotografijama nikada ne pišite. Privremeno ih je moguće obilježiti odgovarajućom bezdrvnom grafitnom olovkom i to samo na poleđini, u kutu i pišući što sitnije. Pri svemu tomu vodite računa da ne dodirujete fotografije bez zaštitinih rukavica.

Identifikacija-zaštita-i-čuvanje-fotografija-resize

 

 

 

 

 

 

Želite li više doznati o zaštiti fotografija da biste svojim obiteljskim uspomenama dali odgovarajuću skrb, konzultirajte također knjigu Identifikacija, zaštita i čuvanje fotografija u Crescatovu izdanju koja je naišla na odjek i izvan stručnih krugova. Ovaj će Vam priručnik na razumljiv način pružiti pouzdane informacije o najnovijim spoznajama i praksi u svijetu fotografije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).