Čuvanje povijesnoga i tradicionalnoga tekstila

Ovdje ćemo ponuditi jedan mali vodič u osnove zaštite koje se odnose na svu odjeću. Ovo su, kao i u svakom vodiču, samo sugestije. Smatrate li da posjedujete tekstilne predmete od povijesne važnosti, najprije se posavjetujte s konzervatorima.

Vrijeme potrošeno na zaštitu tekstila nije uzalud izgubljeno. Budući će naraštaji zbog toga moći u punom sjaju vidjeti odjeću, odore i ostalu tekstilnu robu.

Mjesto čuvanja

Tekstil uvijek spremajte na mjesto koje nije izloženo jakom svjetlu i koje ima stabilnu temperaturu i vlažnost. Kod čuvanja u kućama ili stanovima to mogu biti ormari ili prostor ispod kreveta. U svakom slučaju treba izbjegavati potkrovlja ili podrume jer su u njima česte oscilacije temperature i relativne vlažnosti, koje mogu ubrzati propadanje.

Mikroklimatske uvjete možete pouzdano pratiti pomoću uređaja iz naše ponude: mini termohigrometra, termohigrometra, tzv. Dataloggera i uređaja iz serije WiFi Testo 160.  Mjesto čuvanja, naravno, mora biti čisto i bez nametnika. Prisutnost insekata možete ustanoviti pomoću klopki za gmižuće i leteće kukce.

Izbjegavajte kuglice protiv moljaca i ostale kemikalije jer mogu oštetiti tkaninu i biti škodljive za zdravlje.

Suprotno od popularnog vjerovanja, cedrovina ne odbija kukce, a spremanje u drvene kutije ili škrinje čak može ubrzati propadanje tekstila.

Rukovanje

Prije dodirivanja tekstila, ruke treba temeljito oprati i osušiti. Losione i druge slične proizvode za to vrijeme treba izbjegavati.

Skinite nakit, prstenje, satove i ostalo što bi moglo zapeti za tkaninu i izazvati izvlačenje niti ili čak poderotine.

Pamučne rukavice zahvalno su pomagalo koje može spriječiti prljanje tkanine.

Kutiju u koju spremate tekstilni predmet najbolje je  izvana označiti samoljepljivim držačima naljepnica, tako da je ne morate otvarati samo zato da biste se podsjetili što je unutra.

Održavanje odjeće

Modernu odjeću poput vjenčanica ili odjeće za krštenje treba očistiti prije nošenja. Tragovi prljavštine i mrlje teže se uklanjaju protekom godina.

Većinu odjeće moguće je kemijski očistiti. Međutim, uvijek treba birati pouzdanu čistionicu s kvalitetnim sredstvima za čišćenje. Plastične vreće koje koriste čistionice nisu prikladne za dugotrajnu zaštitu jer starenjem otpuštaju tvari od kojih su građene, što može uzrokovati oštećenja i promjenu boje.

Manja oštećenja na odjeći može popraviti vješta švelja, no neka oštećenja mogu imati svoju priču, razlog nastanka, tako da biste ih u tom slučaju mogli sačuvati takvima kakva jesu. Sve priče povezane s odjećom pokušajte dokumentirati da se ne izgube za sljedeće naraštaje.

Ima li Vaš predmet povijesnu vrijednost ili je vrlo krhak, posavjetujte se s konzervatorom.

Odabir materijala za pohranu

Prije nego što počnete odabirati različite modele arhivskih  kutija, koje možete izraditi i po mjeri, ili arhivske role/tube, postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati glede odabira proizvoda koji će najbolje zaštiti Vaš predmet.

Prvi važan podatak koji morate imati dimenzija je tekstilnog komada koji posjedujete. To ćete morati znati zbog kupnje kutije prave veličine.

Kod odabira veličine odaberite onu u koju će Vaš tekstilni predmet stati s najmanjim brojem presavijanja, jer s vremenom postane nemoguće ukloniti nastale tragove nabora i savijanja. Arhivske su tube zbog toga izvrsno rješenje.

87745652

 

 

 

 

 

 

Utvrdite od čega je točno izrađen Vaš tekstilni komad. Za arhivske kutije postoji podatak jesu li izrađene od puferiranoga ili nepuferiranoga materijala. Nepuferiranu ćete odabrati ako su Vaš predmet ili njegovi dijelovi napravljeni od životinjskih proteina (vuna, koža, svila, perle, pera) ili je materijal nepoznatoga podrijetla.

Kutije od puferiranoga materijala možete rabiti za sve ostalo – pamuk ili druga celulozna ili biljna vlakna.

Profesionalni savjet: u većini slučajeva možete uporabiti puferiranu kutiju za dodatnu zaštitu, čak i za tekstilne premete životinjskoga podrijetla. Predmet samo treba potpuno zamotati u nepuferirani “svileni” papir (šifra 20 99873 i 20 99874), tako da ne dolazi u dodir s kutijom. Preko ove poveznice možete više doznati o puferiranim i nepuferiranim materijalima.

 

 

 

 

 

 

 

Dakle, uz samu ćete kutiju trebati i beskiselinski arhivski “svileni” papir. Trebate imati na umu da “svileni” papir koji se može nabaviti u robnim kućama ili papirnicama većinom nije arhivske kvalitete i može oštetiti Vaše predmete.

Kako pakirati? Par koraka za savršenu zaštitu

Započnite oblaganjem i popunom dna kutije. Svileni papir raširite preko rubova kutije, a zatim u njega stavite svoj tekstilni predmet. Beskiselinskim “svilenim” papirom nježno popunite svaki preklop, a za odjeću, odore ili kostime, srolajte “svileni” papir da poduprete prsa i rukave. Preklopite papir preko predmeta i onda zatvorite poklopcem.

874447

 

 

 

 

 

 

Kutiju obavezno označite samoljepljivim držačima naljepnica! To će spriječiti nepotrebna otvaranja i razmotavanja pohranjenog predmeta što samo povećava šanse za oštećenja.

Što s rupcima, rukavicama, cipelama, šeširima i sl.?

Rupci – pospremite ih u jasno označene kutije što manje ih presavijajući. Obložite čipku i perlice da spriječite zapinjanje.

Rukavice – uporabite arhivski “svileni” papir da popunite mjesta za dlan i prste u rukavicama. Potom se mogu omotati u isti papir prije spremanja u kutiju.

Cipele – spremaju se u vlastitu kutiju i popunjavaju arhivskim “svilenim” papirom da zadrže oblik. Na koncu ih tim papirom i omotajte te spremite u kutiju.

Kape – spremaju se svaka u svoju kutiju da se spriječi deformiranje.

Za kape s obodom treba napraviti potporu tako da se ravnomjerno raspodijeli težina kape. Unutrašnjost obložite i učvrstite arhivskim “svilenim” papirom.

Za predmete poput šešira za dame uporabite “svileni” papir za učvršćenje oblika i spremite ga u prikladnu kutiju. Pri odabiru kutije uzmite u obzir zakrivljenost i perje šešira jer kutija mora biti dovoljno duboka i prostrana da se izbjegne deformiranje šešira i ukrasa. Arhivski “svileni” papir za zaštitu ovih ukrasa treba rabiti vrlo pažljivo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).