Kako pohraniti gramofonske ploče

Zbirke gramofonskih ploča su u porastu! Neprestani rast prodaje i potražnje za ovim formatom nastavlja se do razine neviđene 25 godina. Za razliku od izravnog streaminga, vinil jedini od ostalih formata iz godine u godinu ima stalan rast.

Crescat vam prenosi šest koraka sa savjetima za skladno čuvanje vaših ploča, a odnose se na sljedeća važna pitanja:

Oštećuje li kiselina vaše ploče?

Zašto biste trebali promjeniti (unutarnje) uložnice za gramofonske ploče?

Trebaju li se ploče pohranjivati okomito ili vodoravno?

Koji je najbolji način pohrane gramofonskih ploča?

Kompletni vodič

   1. Statički elektricitet

Kao i sa svakim predmetom koji se pohranjuje, važno je da su ploče što čišće. Svatko je, slušao gramofonske ploče ili ne, upoznat sa zvukom struganja i statičkog elektriciteta koji se čuje prilikom reprodukcije stare gramofonske ploče. Gramofonski tanjur često proizvodi statički elektricitet dok se okreće i igla struže po površini ploče. Prašina nakupljena na površini vinilne ploče uzrokuje neželjeni pozadinski šum i smanjuje kvalitetu zvuka.

 • Dok puštate ploču, uvijek provjerite je li spušten poklopac gramofona. Tako ćete zaštititi površinu od dodatne prašine.
 • Nakon što ste odslušali ploču, prije nego što je vratite u uložnicu, očistite površinu antistatičkom četkicom ili obrišite sa antistatičkom krpicom da se rasprši statički elektricitet. Nova tehnologija za ovaj posao uključuje i električni otprašivač koji će učinkovito ukloniti i najtvrdokorniju prašinu bez doticaja s površinom ploče i bez rizika od statičkog elektriciteta. Obavite to dalje od uređaja prateći utore četkom, krpom ili strujanjem zraka.

   2. Rukovanje pločama

Kada rukujete pločama, važno je da se masnoća s vaših ruku ne utisne u utore. Masnoća u utorima pretvoriti će se u zamku za prašinu i razne ostatke, čineći ih tako težim za čišćenje i stvarajući uvjete za razmnožavanje plijesni i stvaranje šumova pri slušanju ploče.

 • Kada uzimate ploče, rukujte njima vrlo oprezno, čistim rukama. Korištenje rukavica od lateksa za vrhove prstiju (kako prikazuje slika) pružit će dodatnu zaštitu od klizanja i zaustaviti prijenos prljavštine i masnoće s vaše kože.
 • Držite ploču pri rubu i sredini, što dalje od utora na ploči. Ovakav način držanja je nezgodan prilikom čišćenja, zato se opskrbite rukavicama za vrhove prstiju ili čistim nitrilnim rukavicama kada čistite ploče.

   3. Čišćenje ploča

Ako je ploča svirala više puta, mogla bi već imati naslage u utorima, vidljive tragove otisaka prstiju i ostale tragove poput prskanja od pića koje trebate očistiti prije pohrane. Najbolji način za provjeru tragova prljavštine je korištenje LED svjetiljke. […] Postoje mnogobrojni načini čišćenja gramofonske ploče. S oštećenim utorima i naslagama prljavštine, detaljno čišćenje može biti teško i riskantno.  […]

 

 • Mokro čišćenje predstavlja opasnost za naljepnicu na ploči pa zato treba postupati oprezno.
 • Koristite neioniziranu tekućinu za pranje i ispiranje.
 • Za uklanjanje površinskih tragova i vode možete koristiti visokokvalitetne krpe od mikrovlakana koje za sobom ne ostavljaju vlakanca. Mikrofilamenta je tkanina također dobar upojni material.
 • Također, trebalo bi očistiti i uložnicu od bilo kakve prašine i otisaka koristeći krpicu koja ne ostavlja mucice. Ako uložnica ima ostatke ljepila od naljepnice s cijenom, to se može očistiti koristeći Pick-up gumicu [v. Crescat].

   4. Zamjena unutarnje uložnice

Iako služe za zaštitu od ogrebotina kada se ploča vadi i vraća u vanjsku uložnicu, originalne unutarnje uložnice obično pružaju jako malo zaštite i mogu oštetiti ploču.

Mnoge su izrađene od papira loše kvalitete i mogu, između ostaloga, biti izvor prljavštine, prašine i kiseline.

 • Kiselost papira može ubrzati propadanje plastifikatora u ploči, kao i uzrokovati oštećenje vanjske uložnice.
 • Stare unutarnje uložnice mogu biti izgužvane i prilikom pritiska mogu oštetiti površinu ploče.
 • Ako je ploča bila prljava, unutarnja uložnica još uvijek može sadržavati prljavštinu koja će se ponovno vratiti na očišćenu ploču.
 • Uložnice od beskiselinskog papira proizvode minimalan statički elektricitet, za razliku od plastičnih.
 • Ponekad unutarnje uložnice mogu sadržavati informacije i imati kolekcionarsku vrijednost, pa se u tom slučaju uložnice sačuvaju i pospremaju odvojeno.

   5. Odabir prostora za zbirku gramofonskih ploča

Okruženje u kojem su smještene vaše ploče ima velik utjecaj na dugovječnost ploča i uložnica. Visoka vlažnost i nestabilna temperatura mogu dovesti do porasta plijesni i ubrzanog propadanja. Sunčeva svjetlost izblijedjet će boju, a velika vrućina može iskriviti ploču pa zato treba dobro razmisliti o prostoru.

 • Ne čuvajte ploče blizu radijatora ili prozora. Postoji nekoliko razloga zašto se izbjegavaju ova područja. Visoke temperature s vremenom mogu dovesti do iskrivljenja ploča. UV zračenja, prisutna u sunčevoj svjetlosti, izblijedit će boju i ubrzati propadanje kartonske uložnice. Prozori i radijatori mogu biti izvori curenja vode koja lako može uništiti zbirku.
 • Udaljite zbirku od hladnih vanjskih zidova. Takvi zidovi pogodni su za rast plijesni. Zbog kondenzacije, manjka svijetlosti i minimalnog protoka zraka, rast plijesni je neizbježan. To ujedno može potaknuti i pojavu insekata, poput srebrne ribice. Gljivice i plijesni će umrljati uložnice i širiti se rekordnom brzinom.
 • Mogu li se uložnice čuvati u garaži? Garaže, šupe i potkrovlja nisu prikladni prostori. Ovi prostori mogu imati vrlo nestabilnu temperaturu i vlažnost što može izazvati širenje i stezanje ploča i uložnica. Stabilna temperatura i vlažnost zraka iznimno su važni.
 • Pripazite da se ploče i uložnice ne bi slučajno oštetile ili bile pod utjecajem vibracija od perilice rublja ili niskotonskog zvučnika.

Treba pronaći suh prostor umjerene temperature, odvojen od potencijalnih izvora curenja. Termohigrometri pomoći će vam pri odabiru prikladnog prostora u vašoj zgradi. Idealna RV je oko 35 – 40 %. Vlaga se može kontrolirati koristeći desikante poput kasete PROSorb silika-gela koja absorbira i desorbira vlažnost da bi RV ostao stabilan [ostale artikle iz .ovog područja pogledajte na Crescatovoj stranici].

   6. Kutije za gramofonske ploče – okomita ili vodoravna pohrana?

Konačni korak je arhivirati očišćene ploče u kutiju. Ako je vaša kolekcija vrijedna, najbolje ju je pohraniti u beskiselinsku kutiju za gramofonske ploče arhivske kvalitete. Ovo će Vam pomoći u prevenciji slučajnih oštećenja i očuvanju od kiseline, prašine, UV zračenja i štetočina. Drvo se općenito ne smatra prikladnim materijalom za pohranu jer sadrži kiselinu koja može migrirati u uložnice i s vremenom zahvatiti ploče.

 • Pohranite ploče iste veličine zajedno. Odvojite ploče dimenzije 30 cm (12 inča), 25 cm (10 inča) i 17,5 cm (7 inča) jer pohrana različitih dimenzija zajedno dovodi neravnomjernog pritiska na svaku ploču koja nema punu potporu.
 • Arhivske kutije za gramofonske ploče nemaju ljepila koje može ispustiti plinove i izazvati štetu.
 • Bi li gramofonske ploče trebalo pohranjivati okomito ili vodoravno?
  Ploče ne bi smjele biti pohranjene vodoravno. Arhivske kutije za gramofonske ploče posebno su dizajnirane da bi ploče bile pohranjene okomito. Ako se ploče pohranjuju vodoravno u većoj količini, dolazi do pritiska na ploče zbog neravnomjernog rasporeda, što s vremenom može uzrokovati oštećenja.
 • Ploče nikad ne smiju biti naslonjene (pod kutom). Takav način pohrane može dovesti do savijanja ploče.
 • Ako je vaša zbirka manja, ili ako trebate pohraniti manji broj ploča, da biste osigurali da ploče budu stabilne (ne plešu) i da stoje uspravno, ispunite preostali prostor u kutiji beskiselinskim svilenim papirom.
 • Obilježavanje zbirke naljepnicama ili karticama može smanjiti često rukovanje sa pločama. Naše naljepnice ili kartice također su beskiselinske i sigurne za dugotrajnu pohranu.
 • Osigurajte da kutija ili polica ima dovoljno prostora kako bi se ploče mogle lako izvući, što će biti dobra prevencija da se uložnice i ploče ne oštete prilikom manipulacije.
 • Treba izbjegavati drvene kutije i sanduke, ili plastiku koja sadrži PVC. Oni su izvor kiselosti i može nastati šteta tijekom dugotrajne pohrane.

Izvor: PEL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).