Plijesan – konzervatorski zahvati i čišćenje

Što uzrokuje plijesan?

[…]

Spore plijesni su uvijek oko nas, u svako doba. Mogu dugo mirovati i čekati prave uvjete da se rašire. Dakle, što im je potrebno?

  • Potrebna im je podloga na kojoj će se širiti i koja će im biti izvor hrane. Dobra podloga su vaše obiteljske dragocjenosti; vjenčanice, krsne haljinice, koža, pisma, videokazete, gramofonske ploče, filmovi, fotografije i mnoge druge stvari koje su vam dragocjene.
  • Plijesni trebaju vlažan zrak, visok sadržaj vlage. Konzervatorski izraz za to je relativna vlažnost ili skraćeno RV (RH). Relativna vlažnost od preko 70 % općenito se smatra točkom kada plijesan uspijeva na vašim dragocjenostima. Iako može rasti i na 60 % RV i niže, pogotovo ako je predmet već bio zahvaćen plijesni. Mnogo je različitih uzročnika visoke RV u kući.
    Uzrok može biti kupaonica, kuhinja, loša ventilacija koja dopušta stvaranje džepova vlažnog zraka, katastrofe poput puknuća cijevi i poplava pa čak i disanje.

[…]

Rast plijesni može potaknuti i mračan prostor te nedostatak protoka zraka, poput prostora iza ormara, pa čak i u ormarima. Relativnu vlažnost svoga prostora možete lako pratiti uz pomoć termohigrometra, poput onoga iz naše ponude, koji će vam pokazati količinu vlažnosti.

Plijesan je vrlo štetna

Rast plijesni može dovesti do kompletnog uništenja i gubitka vaših dragocjenosti i zbirki zbog diskoloracije, mrlja ili krhkosti, upropaštavajući zauvijek vaše vjenčanice, rijetke knjige i gramofonske ploče. Također, može uzrokovati da se fotografije i papiri zalijepe. Može biti vrlo teško, katkad nemoguće, razdvojiti tako oštećene predmete.

Nisu zahvaćene samo vaše dragocjenosti, plijesan može biti vrlo opasna i za vas.

Moguć je nastanak ozbiljnih fizičkih i psihičkih problema. Simptomi uključuju nadražene dišne puteve, vonj i zaduhu, iritaciju grla i osjetljivost, kašalj, pritisak u prsima, jake glavobolje, vrtoglavicu, probleme s koncentracijom, razdražljivost, umor, magloviti vid, osip, blago povišenu temperaturu, blagu groznicu i simptome slične gripi. Neke plijesni mogu izazvati ozbiljne i za život opasne simptome. Članovi obitelji s astmom i respiratornim problemima, s narušenim imunitetom i oni koji uzimaju steroide, osjetljiviji su na štetne utjecaje plijesni.

Dakle, kako se zaštiti kada smo u doticaju sa plijesni?

Zbog štetnih učinaka plijesni, vrlo je važno nositi zaštitnu opremu kada rukujete dragocjenostima koje su zahvaćene.

Trebali biste nositi rukavice (od lateksa ili nitrila) i masku koja je u skladu s Europskim standardom EN 149 kategorije FFP2S. Možete smanjiti količinu spora plijesni koje se mogu nakupiti u vašoj odjeći i kosi ako nosite jednokratni kombinezon od Tyveka. Odložite ga u hermetički zatvorenu vreću da biste izbjegli kontaminiranje ostalih površina u kući i ukućana.

Što učiniti s dragocjenostima oštećenima plijesni nakon što se pravilno zaštitimo

Ako ste pronašli plijesan na jednoj ili dvije dragocjenosti, ili ako se plijesan jako proširila u vašem domu, pljesnive predmete trebate izolirati u zip-vrećicama ili kutijama dok se ne stvore uvjeti za njihovo zbrinjavanje. Ako imate prostora, obložite stol tapetama ili arhivskim upojnim papirom (bugačicom) i smjestite predmete na njega da zrak može kružiti i uništiti plijesan. Od uznapredovalog rasta pa do nestanka plijesni može proći svega nekoliko sati u prostoru s dobrom ventilacijom.

Uklonite svaki uokvireni predmet iz okvira ako smatrate da time nećete napraviti štetu umjetnini ili fotografiji. Možete staviti ventilatore u prostoriju da pokrenete cirkulaciju zraka.

Ako su vaši predmeti jako vlažni ili čak smočeni zbog poplave, bila bi dobro staviti u prostoriju odvlaživač zraka.

Razumije se, u takvom prostoru ne smije boraviti član obitelji koji je osjetljiv ili ne nosi propisnu zaštitnu odjeću. Svaka vidljiva plijesan gdje se vaše dragocjenosti čuvaju, poput polica, ormarića ili škrinja (sanduka) može se ukloniti koristeći usisavač s HEPA filterom.

Da biste bili sigurni da se vaša zbirka nije oštetila prilikom uklanjanja plijesni, preporučuje se da posao odradi stručnjak odnosno konzervator.

[…]

Sada kada ste oslobodili prostore u kući od plijesni i očistili svoje dragocjenosti, kako preventirati daljnji razvoj plijesni?

[…]

Dobre preventivne mjere uključuju:

  • Nisku temperaturu (ispod 10°C) i nisku relativnu vlažnost (ispod 70 %)
  • Smanjite količinu plijesni u zraku jednostavnim postupcima poput zatvaranja vrata kupaonice i kuhinje kada su u upotrebi. Otvaranje prozora prilikom kuhanja. Najlakši način provjere relativne vlažnosti je korištenje termohigrometra da biste provjerili kolika je temperatura i RV. Ako je relativna vlaga iznad 70 % i zabrinuti ste, koristite odvlaživač zraka.

Dobra je ideja s vremena na vrijeme pregledati znakove plijesni na svojoj zbirci, umjetnini, dragocjenosti ili u prostoru gdje se predmeti drže. Iako plijesan može rasti na dragocjenostima tijekom cijele godine, proljeće i jesen su ključna razdoblja za razvoj plijesni.
Prilikom skladištenja potrebno je predmete smjestiti na povišeno, da ne budu blizu poda i dalje od vanjskih zidova, posebno hladnih zidova koji su okrenuti prema sjeveru. Osigurajte dobru protočnost zraka oko svojih predmeta. Cirkulaciju možete povećati ventilatorima ili povremenim otvaranjem prozora i vrata.

Čistite svoje dragocjenosti. Otprašujte ih krpom za brisanje prašine. I u konačnici, mislite unaprijed. Konzervatori to nazivaju sprječavanjem katastrofe. Čuvajte svoju kuću od propuštanja vode. Spriječite stvaranje vlage u kući, ne ignorirajte prepune oluke i popucale pločice. Svoje dragocjenosti sklonite od izvora vode, poput cijevi, slavina i radijatora.

Sada kada imate kuću osiguranu od plijesni, čist prostor za čuvanje ili izlaganje, zaštitili ste svoju kolekciju ili dragocjenosti za budućnost i buduće generacije.

[…]

Izvor: PEL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).