Puferirani ili nepuferirani materijali?

Puferirani ili nepuferirani materijali?

Koja je razlika između puferiranih i nepuferiranih materijala za trajno čuvanje? Puferirani ili nepuferirani papir?

Puferirani materijali za pohranu sadrže alkalne tvari, primjerice kalcijev karbonat, koje služe kao alkalna rezerva ili pufer koji treba neutralizirati kiseline koje se mogu razviti tijekom vremena.

Tkanine od celuloznih vlakana, poput pamuka, lana ili jute, kao i materijali biljnog podrijetla prikladni su za pohranu u artiklima od puferiranih materijala koji sprječavaju kontaminaciju čuvanog predmeta kiselinama iz okoline. Iznimka su uzorci koji mogu biti predmet DNK testiranja te ih stoga treba čuvati u materijalima koji nisu puferirani.

Vlakna organskog podrijetla, poput primjerice vune ili svile, kao i prirodoslovne zbirke sa životinjskim primjercima, najbolje je čuvati u materijalima koji su nepuferirani.

Tkanine izrađene od mješavine sintetičkih i organskih vlakana, obojene organskim bojama ili tkanine nepoznatog sastava najbolje je čuvati u nepuferiranim materijalima.

Fotografije nastale u tehnikama „blueprint“, „albumen print“ i „cyanotype“, kao i stakleni negativi, ne smiju doći u kontakt s puferiranim materijalima.

Budući da se puferi ne oslobađaju u prostor, moguće je koristiti puferiranu kutiju pod uvjetom da se čuvani predmet odvoji korištenjem nepuferiranog papira ili poliesterske folije.

U situacijama kada niste sigurni koji papir koristiti, stručnjaci obično preporučuju upotrebu nepuferiranog papira.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Contact us
Hide Buttons