Identifikacija, zaštita i čuvanje fotografija

12,01  (90,49 kn) /kom

Priručnik za identifikaciju različitih fotografskih procesa te njihovo sigurno čuvanje

Autor: Hrvoje Gržina
Nakladnik: CRESCAT
Broj stranica: 144

 Iz Uvoda

Namjera je ovog priručnika skrbnicima, vlasnicima i zaljubljenicima u medij ponuditi smjernice za identifikaciju različitih fotografskih procesa te njihovo sigurno čuvanje kroz dulje razdoblje. Arhivist, kustos, knjižničar, konzervator, kolekcionar, istraživač ili student zainteresiran za fotografiju u njemu će pronaći pregledno izložene recentne spoznaje iz relevantne znanstvene i stručne literature te višegodišnje prakse prepoznavanja, obrade, čuvanja, zaštite i istraživanja fotografija… Skup mjera poznatih kao preventivna zaštita fotografijama bi trebao osigurati povoljne uvjete čuvanja na dulji vremenski rok, čime bi se usporilo neminovno prirodno starenje materijala od kojeg su izrađene i produljila njegova trajnost. No, prikladni se uvjeti čuvanja razlikuju za različite vrste fotografija pa se stoga kao nužnost za svakog skrbnika ili imatelja nameće dobro poznavanje procesa i materijala korištenih pri njihovoj izradi…

Organizacija priručnika

Priručnik je organiziran u dvije osnovne cjeline koje se međusobno nadopunjuju i prožimaju. U prvoj je dan pregled najčešće korištenih fotografskih procesa, dok je druga cjelina posvećena zaštiti, čuvanju te korištenju fotografija. Međunarodni standardi pružaju vrlo jasne smjernice za čuvanje i zaštitu fotografija te bi stoga svaki skrbnik ili imatelj s njima morao biti upoznat, pokušavajući im se – u skladu s mogućnostima – što je više moguće približiti…  Stoga je pokušaj ovog priručnika da – nikad se ne koseći s važećim normama i standardima – uz optimalna ponudi i poneko alternativno rješenje kako bi se nezaštićenim fotografskim snimkama osigurala barem minimalna zaštita i tako produljio njihov životni vijek. Temeljem izloženog u glavnom dijelu teksta, dodatak daje pregledno i sustavno organizirane najvažnije parametre za čuvanje i zaštitu svakog od obrađenih fotografskih procesa.

Kako koristiti priručnik

Namjera je da sadržaj priručnika svakom skrbniku ili zaljubljeniku u fotografiju bude od pomoći pri snalaženju u, nerijetko vrlo zbunjujućem, svijetu analognih snimaka i parametara za njihovu zaštitu, kako bi što više vrijednih objekata fotografske baštine ostalo sačuvano za buduće naraštaje.

SKUCijenaKošarica
C-0212,01  (90,49 kn) /kom

Cijene u tablici su bez PDV-a.

Napomena

  • prema čl. 38, st.2c Zakona o Porezu na dodanu vrijednost, prilikom kupnje bit će iskazan PDV po stopi od 5%.
SKU: Var.C-02C-02Var. Kategorije: ,
Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).