Pastoralna uloga crkvenih arhiva

3,41  (25,69 kn) /kom

Autor: Papinsko povjerenstvo za crkvena kulturna dobra
Prijevod: Luka Marijanović
Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
Godina izdanja: 2014.
Broj stranica: 51

Papinsko povjerenstvo za crkvena kulturna dobra izdalo je ovu okružnicu kako bi se naglasila važnost crkvenih arhiva kao i pobudilo zanimanje za iste te ukazalo na veliku potrebu kvalitetnog i stručnog čuvanja arhivskih dokumenata, crkvene i druge kulturne građe.

Izdvajamo:

Prvenstvena briga partikularnih Crkava glede arhiva svakako je očuvanje i zaštita dragocjene baštine kako bi se što cjelovitije prenijela budućim naraštajima.

Zaštitu i očuvanje baštine dugujemo prethodnim naraštajima zahvaljujući kojima smo je i baštinili. Nedostatak interesa za baštinu uvrjedljiv je odnos prema našim predcima.

Očuvanje isprava pisanih na pergameni i papiru te elektronski pohranjenog gradiva mora biti zajamčeno odgovarajućim propisima o uporabi arhiva: učinkovitom inventarizacijom dokumenata, njihovom eventualnom restauracijom te smještanjem arhiva u prikladan prostor.

Sam izbor gradiva na papiru ili gradiva drugog tipa, mora biti pažljivo vrjednovan i stručno ocijenjen, kako bi se zajamčila njezina trajnost u određenim klimatskim i ambijentalnim uvjetima. Takvi poslovni postupci nužni su preduvjeti za ispravno upravljanje arhivima.

Briga odgovornih slijedom navedenoga konkretizirat će se njihovom zauzetošću da prikladan prostor opreme za pohranu gradiva. Prostorije moraju ispunjavati osnovne norme glede higijene (osvjetljenje, uređaj za klimatizaciju, mogućnost mjerenja stupnja vlažnosti i temperature itd.), glede sigurnosti (protupožarni i protuprovalni sustavi itd.) te glede nadzora (služba nadgledanja tijekom pregledanja, tj. proučavanja gradiva, redovite kontrole, povremene inspekcije itd.).

U očuvanju arhiva partikularnih Crkava poželjno je slijediti kriterije ponajboljih arhivskih tradicija.

SKUCijenaKošarica
KS-13,41  (25,69 kn) /kom

Cijene u tablici su bez PDV-a.

Napomena

  • prema čl. 38, st.2c Zakona o Porezu na dodanu vrijednost, prilikom kupnje bit će iskazan PDV po stopi od 5%.
SKU: Var.KS-1KS-1Var. Kategorija:
Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).