Upute za skladištenje papira i kartona

Papir i karton materijali su higroskopnih svojstava. To znači da mogu upijati ili otpuštati vlagu iz zraka koji ih okružuje. Higroskopni materijali konstantno nastoje kompenzirati razlike u vlazi između zraka u okruženju i materijala. Taj dinamični proces nikada ne prestaje.

Budući da relativna vlaga ovisi o prevladavajućim vremenskim uvjetima, česte su velike oscilacije koje imaju značajan utjecaj na skladišne uvjete, posebno u neklimatiziranim prostorijama.

Arhivski papiri i kartoni proizvode se i skladište u kontroliranim uvjetima s konstantnom relativnom vlagom između 45 i 60 %. U slučaju velikih temperaturnih oscilacija između materijala i zraka iz okoliša, postoji opasnost da se materijal izvitoperi, skupi ili čak proširi (moguće su promjene formata do nekoliko milimetara).

Preporučeni skladišni uvjeti:

temperatura 18 – 20 °C
relativna vlaga 50 – 55 %

Proizvodi od papira i kartona mogu se tijekom transporta jako ohladiti ili zagrijati. Zato je potrebno, prije otvaranja i obrade isporučene papirnate robe, ostaviti je da se aklimatizira između 8 i 36 sati u transportnoj ambalaži u kojoj je stigla (u paketu, odnosno na paleti). Primjerice, kod temeperaturne razlike od 15 °C i volumena od 1 m3 (paleta od 80 x 120 x 100 cm) potrebno je 36 sati da se materijal ravnomjerno temperira.

Kod obrade materijala od papira uvijek se preporučuje otvaranje samo toliko materijala koliko se obrađuje. Otvorena pakiranja potrebno je nakon uzmimanja ponovno zatvoriti.

Papir i karton treba skladištiti u vodoravnom položaju. U suprotnom može doći do izrazitog savijanja materijala, posebno kod pohrane slobodnih kartona, valovite ljepenke i saćastih ploča. Vješanje ili savijanje materijala apsolutno treba izbjegavati. Ako materijal zbog veličine mora biti uskladišten uspravno, to mora biti na način da, primjerice, uspravni arci budu pritisnuti uza zid.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).