Skriveni biser

Pri opremanju svakog izložbenog prostora potrebno je pronaći ravnotežu između mogućnosti i želja da se usklade svi elementi koji najbolje štite i ističu vrijednost zbirke. Ponekad je to još zahtjevnije u manjim prostorima. Takav je primjer projekt u Muzeju sakralne umjetnosti u Trogiru s vrijednom kolekcijom slika, kodeksa i liturgijskog ruha koji smo ostvarili 2022./’23.

Naručitelj, muzejski stručnjaci, dizajneri i izvođači s puno su znanja i umješnosti izloženim predmetima osigurali povoljne mikroklimatske uvjete, zaštitili ih od mehaničkih oštećenja te istodobno posjetiteljima osigurali najbolje osvjetljenje predmeta i njihovu dostojnu prezentaciju.Tako je posebno lijepo do izražaja došla, primjerice, sva minucioznost veziljske vještine na izloženim misnicama, dalmatikama i pluvijalima i ostalim paramentima.

Nadamo se da će ovih nekoliko fotografija poslužiti kao magnet za posjet ovom skrivenom trogirskom biseru.

 

 

 

 

Logistička i organizacijska strana ovako velikog pothvata redovito ostaje u sjeni impresivnog postava, no bez dugogodišnje prakse, poznavanja provjerenih metoda pakiranja i osiguranja tereta od oštećenja u transportu te vještine naših iskusnih majstora, čitav bi projekt pred samu realizaciju bio doveden u pitanje.

Pogled na ovih nekoliko fotografija ilustrirat će vam složenost manevriranja ovom vrijednom robom na ograničenom prostoru povijesne jezgre grada. Uz dosta discipline te pažljivog balansiranja između zadatka i prostornih okolnosti, uspjeh nije izostao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).