Je li Tyvek održiv materijal?

Materijali koje svakodnevno koristimo pod pojačanim su nadzorom da bismo bili sigurni kako donosimo najbolje odluke kada je u pitanju održivost. Kada je materijal poput Tyveka u pitanju, kod mnogih se javlja pojačani oprez.

Dakle, što je Tyvek? Za što ga koristimo? Trebamo li ga nastaviti koristiti i je li održiv?

Što je Tyvek?

Tyvek ne služi samo za konzervaciju

Postoji mnogo vrsta Tyveka, a za potrebe ovog članka govorit ćemo o vrstama koja se koriste u konzervaciji: 1422R, 1623E i 1560K. Druge vrste Tyveka dostupne su za druge specifične namjene u industriji, kao građevinski i krovopokrivački materijal, u tiskarstvu i industrijskom transportu ili za pakiranje, što može biti neprikladno za konzervatorske svrhe. To je razlog što često dolazi do zabune. Nisu sve vrste Tyveka jednake pa o tomu ovisi i to može li se reciklirati.

 Od čega je napravljen Tyvek?

Veći je dio zabrinutosti u vezi održivosti Tyveka u tome što je napravljena od upredenog polietilena visoke gustoće (HDPE); vrste plastike dobivena iz fosilnih goriva.

Kako izgleda Tyvek i kakav je na opip?

U konzervaciji se rabe vrlo glatke vrste Tyveka. Lagane je teksture, na dodir poput papira, ali fleksibilniji, poput tkanine. Budući da je upreden, mreža nîti u materijalu je nasumična, što povećava snagu. Nasumične se nîti ne mogu lako potrgati ili probušiti, poput papira ili tkanih materijala tipa pamuka, i ne ostavlja dlačice.

 

Zašto je Tyvek popularan?

 • Ne može se lako poderati i vrlo je čvrst unatoč tome što je vrlo lagan, čak i kada se smoči.
 • Nije higroskopan pa neće lako upiti vodu.
 • Neće ga izgristi uobičajeni muzejski insekti štetnici.
 • Ne ostavlja dlačice čak ni kada se reže.
 • Inertan je (osim pri UV svijetlosti) i beskiselinski siguran za izravan dodir s većinom predmeta.
 • Mala je vjerojatnost da će se glatka površina udubiti ili istrošiti tijekom vremena.
 • Može se rezati škarama, šivati, variti i pisati po njemu.
 • Filtrira 99,9% čestica do veličine 0,5 – 0,7 mikrona, ali je svejedno prozračan.
 • Jako je pouzdan u konzervaciji i zato se često rabi ne pomišljajući ni na kakvu alternativu.

Kako se sve ovo odnosi na održivost?

Koji su problemi održivosti s Tyvekom?

 • Nije ga lako reciklirati (tj. nije dio sheme redovitog prikupljanja niti se reciklira u normalnim reciklažnim centrima), ali može se reciklirati.
 • Sporo se razgrađuje što je dobro za konzervaciju ali ne u prostoru odlagališta otpada.
 • Plastika od koje je napravljen dobivena je od fosilnih goriva.
 • 1m2 Tyveka otprilike ima stopu ugljičnog otiska od 0.102 tCO2 i 0.238 GHG (jedinica stakleničkih plinova)

Što možete koristiti umjesto Tyveka?

Pamuk i lan
Tyvek se najčešće koristi kao privremeni pokrivač da bi spriječio nakupljanje prašine i čestica na većim predmetima poput namještaja, okvira, polica za knjige, skulptura i slično.
Pamučni/laneni prekrivači mogu se koristiti za istu svrhu. Pamuk je prirodan i obnovljiv materijal koji se lako može reciklirati, oprati i biorazgradiv je. Također je puno otporniji na visoke temperature i neće se tako lako otopiti ili zapaliti. Postoji nekoliko nedoumica po pitanju održivosti u vezi s proizvodnjom pamuka jer se u proizvodnji koriste velike količine vode, kao i to da jedinice stakleničkih plinova (1.225 GHG m2) mogu biti i do 5 puta više nego kod Tyveka (https://stich.culturalheritage.org/). Samo izradom potpune analize životnog ciklusa moguće je vidjeti cjelovitu sliku o tomu koliko je bilo koji pamučni proizvod održiv. Pamuk je osjetljiviji na štetočine koje napadaju tekstil i može postati vlažan, čime pogoduje rastu plijesni u lošim uvjetima.

Beskiselinski svileni papir

Tyvek se također može koristiti kao pokrivač za manje predmete u skladištu ili transportu. Beskiselinski svileni papir ili obični beskiselinski papir mogu ga zamijeniti u određenim okolnostima. Papir se može reciklirati i biorazgradiv je.  Samo izradom potpune analize životnog ciklusa moguće je vidjeti potpunu sliku o tome koliko je bilo koji proizvod od papira održiv.

Kako Tyvek koji koristite možete učiniti održivijim?

Ponekad su vaši izbori ograničeni vrstom namjene za koju koristite materijal.  Dakle, kada morate koristiti Tyvek, kako možete biti sigurni da ga koristite na najodrživiji način?

 • Pranje Tyveka – Zaprljani Tyvek može se obrisati sa vlažnom tkaninom ili nježno prati ručno u hladnoj vodi sa blagim deterdžentom, poput Orvus paste. Ostavite da se osuši na zraku, ne smijete sušiti u sušilici jer to može otopiti materijal ili uzrokovati raslojavanje vlakana, kao i pranje u perilici. Održavanje materijala čistim može produžiti radni vijek rabljenog Tyveka ili omogućiti njegovu prenamjenu na licu mjesta. Ovo uključuje nekontaminirane PPE kombinezone.
 • Uporaba ispravnog materijala kada je u pitanju izloženost sunčevoj svjetlosti – prevelika izloženost UV svjetlosti može oštetiti standardne vrste Tyveka 1442R, 1623E i 1073D uzrokujući njegovo prerano pucanje. Kada se očekuje prevelika izloženost suncu možete koristiti vrstu 1560K. Svojstva Tyveka 1560K znače da može trajati do 10 puta dulje od standardnih vrsta Tyveka kada se koristi na izloženim područjima, što znači rjeđu potrebu za zamjenom materijala i sprječavanje bacanja otpada na odlagalište. Druge obnovljive zamjene, poput pamuka/lana, mogu doći u obzir kada se koriste unutar prostora, ali ne tamo gdje se mogu smočiti.
 • Korištenje ostataka/prenamjena – Ostaci materijala mogu se koristiti za manje projekte, poput izrade vrećica/džepova, jastučića, oznaka i slično. Budući da je materijal toliko svestran, može se koristiti za mnoge različite primjene, a mogu se iskoristiti i najmanji ostaci. Najodrživija upotreba bilo kakvog otpada Tyveka je na samom mjestu budući da to ne uključuje nikakve daljnje procese proizvodnje ili otpreme.
 • Recikliranje otpada – Bilo koji ostatak Tyveka može se reciklirati. Budući da je napravljen od HDPE-a, mogućnost recikliranja je beskonačna. Trebali biste kontaktirati lokalne centre za recikliranje da biste vidjeli mogu li obraditi materijal.
 • Pohranjivanje neiskorištenog materijala – Ako se Tyvek kupuje za određeni projekt i koristi privremeno, nakon završetka može se ponovno smotati na tubu/rolu i pohraniti za buduću upotrebu. Tyvek se može čuvati više godina u zatvorenom prostoru u kontroliranoj temperaturi i vlazi. Ne smije se pohraniti/izložiti na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Najbolje ga je pohraniti okomito, na njegovim krajevima.
 • Koristite Tyvek umjesto materijala za jednokratnu upotrebu – Budući da je Tyvek snažan i može se koristiti i pohraniti na mnogo godina, mogao bi biti održivija opcija od materijala za jednokratnu ili ograničenu uporabu.
[…]

 

Zaključak

Dostupni su alternativni obnovljivi materijali za obavljanje nekih od zadataka za koje se koristi Tyvek, ali imaju neke nedostatke i nisu toliko svestrani u konzervatorskom okruženju.

Otpad od Tyveka može se reciklirati ili prenamijeniti pod uvjetom da nije kontaminiran. Ako postoji mogućnost da će se Tyvek jako zaprljati/kontaminirati ili oštetiti dugotrajnim izlaganjem UV zračenju ili toplini, i kao rezultat toga biti odbačen umjesto ponovno iskorišten ili recikliran, tada je obnovljiva alternativa rješenje s najmanjim štetnim utjecajem i sprječava odlaganje plastike na odlagalište otpada. Tyvek je napravljen od plastike koja je dobivena od fosilnih goriva, ali ne smatra se jednokratnim niti za jednokratnu upotrebu pa bi trebao služiti godinama pod uvjetom da je odabrana ispravna vrsta. Kao rezultat toga, njegov je utjecaj na okoliš smanjen. Ukupna održivost Tyveka ovisi o njegovoj uporabi i smanjenju stvaranja otpada.

Izvor: PEL

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Crescatove internetske stranice, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).