Pravilna zaštita vaših knjiga

Pravilna zaštita vaših knjiga

Svakodnevno korištenje neizbježno dovodi do oštećenja. Knjige su namijenjene za korištenje, no baš to korištenje dovodi do oštećenja i istrošenosti. Kako biste uspješno sačuvali svoju kolekciju, preporučite članovima osoblja i korisnicima da slijede nekoliko jednostavnih smjernica.

Knjigama se smije rukovati samo čistih ruku ili u pamučnim rukavicama i u njihovoj blizini ne smije se konzumirati hranu niti napitke. Gumice i spajalice mogu uzrokovati oštećenje knjiga, te ih stoga treba ukloniti ako se nalaze u blizini knjiga. Otvaranje knjiga na silu treba svakako izbjegavati.

Stalci za knjige pružaju oslonac knjigama pod blagim kutom koji ne uzrokuje pucanje hrpta knjige. Kod kopiranja knjiga nikada ne pritiskati sredinu knjige prema dolje radi dobivanja bolje slike. U takvim slučajevima jedino kvalitetno rješenje je nabaviti kopirni uređaj koji je napravljen posebno za knjige ili ograničite kopiranje samo na obučeno osoblje.

Ako se bavite restauracijom knjiga, odaberite kvalitetne materijale i ljepila za arhivsku građu, koja će tijekom vremena ostati elastična i reverzibilna. Za rijetke knjige, kožne uveze i posebne kolekcije, preporučljiva je konzultacija sa konzervatorom i restauratorom knjiga ili profesionalnim knjigovežom.

Rijetke, krhke ili oštećene knjige koje se ne restauriraju, dobro je pohraniti u zasebne arhivske trajne kutije. Najbolje je izabrati kutiju koja je veličinom najbliža veličini knjige.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Contact us
Hide Buttons