Pozlata

Pozlata
Crescat NOVO

U našoj ponudi možete pronaći zlatne listiće (tzv. slobodne i prijenosne), zlato u prahu, zlatne listiće u kolutu i schlag metal (listići imitacija zlata).

Materijali za pozlatu

Pozlaćivanjem nazivamo potpuno ili djelomično prevlačenje površine predmeta/objekta zlatnim listićima ili zlatnim prahom. Pozlaćivati se mogu različiti materijali: kamen, kovine, drvo, keramika, staklo, koža, tekstil, papir i dr. Pozlatu najčešće susrećemo na ukrasnim okvirima i štafelajnim slikama, na namještaju, unutrašnjoj arhitektonskoj dekoraciji, na uvezima knjiga i predmetima umjetničkog obrta. Pozlata je primjenjiva i na otvorenim i u zatvorenim prostorima.

slika - listići u knjizi izrezana

Loose gold leaf – odvojeni (slobodni) zlatni listići

Listići pravoga zlata čistoće od 24 karata naniže dostupni su u nebrojenim nijansama. Listić se obično postavlja na bolus kojemu je dodano malo tutkala (ljepilo životinjskog porijekla). Takva vrsta pozlate naziva se vodena ili polimentna pozlata. Zlato ne oksidira, pa mu nije potreban zaštitni premaz. Ipak, ova vrsta pozlate osjetljiva je na vodu.

Listići pravog srebra – postupak postavljanja listića srebra sličan je gore opisanom postupku postavljanja zlatnih listića. Budući da je srebro podložno oksidiranju (tamnjenju), preporučuje se nanošenje zaštitnoga laka.

Transfer gold leaf – prijenosni zlatni listići

Prijenosni listići od pravoga zlata (čistoće 23,75 karata) ili pravoga srebra prešani su na vrlo tanki papir. Rukovanje listićima vrlo je jednostavno, pa ih mogu koristiti i početnici. Isporučuju se u knjižicama od 25 listića. Nanose se pritiskom, poput naljepnica, nakon čega se transfer-papir ukloni. Drugi način nanošenja je uz pomoć pozlatarskoga kista.

Ovi se listići mogu postavljati na smjesu bolusa i tutkala (tzv. poliment) ili na mikstion* (uljni ili vodeni). Svaki naredni listić zlata polaže se tako da njegov rub preklopi rub već fiksiranog listića. Ako je kao podloga korišten poliment (bolus kojemu je dodano malo tutkala), pozlata se može polirati.

Zlato u prahu

Najfinija kvaliteta zlata u prahu – 23,5 karata. Pakirano u posudici od 2 grama. Koristi se samostalno (za pozlaćivanje) ili kako dodatak bojama. Često se primjenjuje za retuširanje dijelova površine koje zlatni listić nije uspio pokriti. Zlatni se prah vezuje tutkalom ili gumiarabikom. Kao vezivo se mogu koristiti i celulozni eteri.

Zlatni listići u kolutu

Listići zlata od 24 karata naniže aplicirani su na papirnu ili plastičnu traku koja dolazi u kolutu. Širina trake je između 3 mm i 110 mm. Dolaze u velikom broju nijansi zlatne boje. Ova vrsta zlatnih listića pogodna je za pozlaćivanje letvica te glatkih i ravnih površina kao što su ukrasni okviri ili fontovi (čak i uz blagu zakrivljenost). Primjenjivo i u gastronomiji.

Schlag metal listići (njem. schlagmetall) – imitacija zlata

Tanki listići dobiveni valjanjem legure bakra, cinka i kositra. Schlag metal listići koriste se kao zamjena za pravo zlato. Mogu biti različitih tonova; boja im ovisi o udjelu metala koji su sastavni dio legure. Ovi listići su slobodni (nisu na transfer-listićima).

slika - paleta boja

  • njemačka kvaliteta
  • rok isporuke; ukoliko imamo na skladištu je odmah, a ukoliko nemamo 1–2 radna dana
  • cijena na upit (zbog čestog mijenjanja cijene zlata)
  • *mikstion 3 h i 12 h, dostupan u pakiranjima od 75 ml, 250 ml i 1000 ml, cijena na upit
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Contact us
Hide Buttons